اختلال واژینیسموس چیست؟ بهترین درمان

واژینیسموس که در اصطلاح پزشکی به آن «دیسپارئونیا» نیز گفته می شود، تنها یکی از دلایل احتمالی درد در هنگام رابطه جنسی است. طبق جدیدترین دسته بندی اختلالات روانپزشکی، واژینیسموس در زیرمجموعه اختلالات گسترده تری با عنوان GPPPD قرار می گیرد. بر اساس اعلام کالج متخصصان زنان و زایمان آمریکا، از هر ۴ زن، ۳ نفر در طول عمر خود دست کم برای مدتی درد در حین رابطه جنسی را تجربه می کنند.

اگرچه این وضعیت کمتر مورد پژوهش و بررسی قرار گرفته است، اما آمارها نشان می دهد تقریباً ۱ تا ۷ درصد از زنان در سراسر جهان به نوعی با آن روبرو هستند. با این حال، این برآورد ممکن است کمتر از میزان واقعی باشد، زیرا به علت وجود شرم و تابوهای اجتماعی حول مسائل جنسی زنان، سلامت جنسی و حتی صحبت در مورد اندام تناسلی زنانه، ممکن است بسیاری از زنان مشکلات مربوط به عملکرد جنسی خود را کمتر گزارش دهند. در ادامه با ما همراه باشید تا با واژینیسموس و بهترین درمان آن آشنا شوید.

انواع رایج واژینیسموس

دردهای ناحیه تناسلی یا لگن انواع مختلفی داشته و می توانند افراد را در سنین مختلف تحت تأثیر قرار دهند. متخصصان حوزه سلامت، واژینیسموس را به دو دسته کلی تقسیم بندی می کنند: واژینیسموس اولیه و واژینیسموس ثانویه.

واژینیسموس اولیه

در این نوع، فرد از ابتدای زندگی جنسی خود همواره دچار این مشکل بوده است. واژینیسموس زمانی اولیه در نظر گرفته می شود که بیمار هرگز تجربه دخول بدون درد را نداشته باشد. این وضعیت حتی می تواند مراجعه به پزشک زنان و انجام معاینه را دشوار کند. هنگام رابطه جنسی، شریک جنسی قادر به وارد کردن هرگونه وسیله یا عضو به داخل واژن نیست. فرد ممکن است درد، احساس سوزش یا اسپاسم های عضلانی را تجربه کند. این علائم معمولاً با متوقف شدن تلاش برای ورود آلت تناسلی مرد به واژن برطرف می شوند.

واژینیسموس ثانویه

در این نوع از واژینیسموس، فرد تجربه دخول بدون درد در گذشته را داشته، اما به تازگی دچار درد در هنگام دخول شده است. در واقع واژینیسموس، همیشه از ابتدا همراه فرد نبوده و ممکن است در هر دوره ای از زندگی ایجاد شود. معمولاً این وضعیت پس از وقوع یک رویداد خاص مانند عفونت، یائسگی، یک بیماری پزشکی، جراحی یا زایمان ظاهر می شود. حتی اگر پزشک به طور موفقیت آمیزی مشکل پزشکی زمینه ای را درمان کند، ممکن است درد همچنان ادامه یابد. زیرا بدن به پاسخ این چنینی عادت کرده است! ریشه های روانشناختی مانند آسیب جسمی یا روحی یا ترکیبی از دو عامل نیز می توانند در بروز این مشکل نقش داشته باشند. پس بهتر است با یک سکستراپیست صحبت کنید.

درمان واژینیسموس با روانشناس

نکات مهم و کلیدی درباره واژینیسموس

علائم واژینیسموس

علائم واژینیسموس در هر فرد می تواند متفاوت باشد، اما معمولاً شامل موارد زیر است:

شدت درد از حالت خفیف تا شدید متغیر بوده و نوع احساس نیز ممکن است تنها به صورت ناراحتی خفیف یا احساس سوزش در ناحیه واژن بروز پیدا کند.

نقباض غیرارادی واژن

واژینیسموس چه حسی دارد؟

برخی از زنان، این احساس را شبیه به وجود یک «مانع» یا سد در مسیر واژن توصیف کرده که معمولاً با درد همراه است. این وضعیت می تواند از لحاظ روحی و عاطفی نیز فرد را تحت فشار قرار دهد و بر کیفیت زندگی جنسی و روابط او تأثیر بگذارد.

علل واژینیسموس

واژینیسموس می تواند در نتیجه عوامل فیزیکی، عوامل روانی یا ترکیبی از هر دو رخ دهد. گاهی اوقات، این وضعیت کاملاً قابل پیش بینی است! یعنی به دلیل ترس از وقوع آن، فرد دچار بروز یا تشدید علائم بیماری می شود.

عوامل محرک روانشناختی

برخی از عوامل روانی محتمل که می توانند باعث واژینیسموس شوند، عبارتند از:

این عوامل می توانند با ایجاد احساس ترس یا نگرانی شدید نسبت به رابطه جنسی، در بروز یا تشدید واژینیسموس نقش داشته باشند.

عوامل محرک فیزیکی

از جمله عوامل فیزیکی که می توانند در بروز یا تشدید واژینیسموس نقش داشته باشند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

علائم واژینیسموس

مشکلات عملکرد جنسی ممکن است در هر جنسیتی رخ دهد. بنابراین، سرزنش کردن یا احساس شرمندگی از این مسأله کاملاً نادرست است. خوشبختانه، اغلب مشکلات جنسی قابل درمان بوده و نیاز به نگرانی نیست.

عوامل خطر ابتلا به واژینیسموس

عوامل فیزیکی خطرزا برای ابتلا به اختلالات گسترده تر در مجموعه GPPPD عبارتند از:

واژینیسموس چیست نی نی سایت

عوامل روانی و اجتماعی خطرزا می توانند شامل موارد زیر باشند:

تشخیص واژینیسموس

برای تشخیص واژینیسموس، نیاز به سابقه پزشکی دقیق و معاینه لگنی می باشد. پیش از تمرکز بر درمان واژینیسموس، پزشک باید سایر علل زمینه ای احتمالی مثل عفونت ها را رد کند.بر اساس معیارهای DSM-5 جهت تشخیص اختلالات جنسی مانند GPPPD (که شامل واژینیسموس هم می شود)، فرد باید دست کم یکی از علائم زیر را برای مدت حداقل ۶ ماه داشته باشد:

بیماری ها یا شرایطی که مشابه واژینیسموس هستند

برخی بیماری ها می توانند علائمی مشابه واژینیسموس ایجاد کنند. نمونه هایی از این شرایط عبارتند از:

درمان واژینیسموس

بسته به علت زمینه ای، برای درمان واژینیسموس ممکن است به همکاری چند متخصص نیاز باشد. به طور کلی، هدف از درمان واژینیسموس کاهش انقباضات غیرارادی عضلات کف لگن، از بین بردن ترس از درد و رفع سایر نگرانی ها و ترس های مرتبط با این اختلال است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *